Wat zijn hielspoorklachten?
Hielspoorklachten zijn pijnklachten aan de onderkant van die hiel die het gevolg zijn van hielspoor of van fascitis plantaris.
Hielspoor is een verkalking aan de onderkant van het hielbeen. Onder de voet zit een pees (voetzoolpees), de die de hiel met de voorvoet verbindt. Bij overbelasting kunnen ter hoogte van het hielbeen scheurtjes ontstaan in deze pees. Om de scheurtjes te herstellen maakt het lichaam bot aan, wat uiteindelijk resulteert in een stukje uitstekend bot aan de onderkant van de hiel. Dit kan soms pijn veroorzaken. Hevige pijnklachten zijn echter meestal het gevolg van een peesbladontsteking. De pees is dan ontstoken ter hoogte van de aanhechting onder de hiel. In medische termen wordt er gesproken van fascitis plantaris. Zowel hielspoor als fascitis plantaris worden in de volksmond hielspoor genoemd.
Er treedt er een scherpe pijn op aan de onderkant van de hiel. Typisch bij hielspoorklachten:
- Pijn wordt erger bij staan/lopen en vermindert bij rust.
- Pijn is hevig na lang stilzitten of ’s ochtends bij het opstaan.
- Pijn is hevig bij opstarten van het sporten en neemt na opwarmen wat af.
- Pijn bij het autorijden.
- Pijn bij lang stilstaan.
- Voet is stijf of gespannen.
De pijn wordt meestal geleidelijk erger.
De pijn bij een ontsteking kan verminderen door de voet in ijswater te plaatsen of ijs te leggen op de pijnlijke plaats. Op lange termijn zijn volgende behandelingen mogelijk:
- orthopedische steunzolen, oefeningen;
- infiltratie met cortisone;
- shockwavetherapie;
- operatie.
Steunzolen worden op maat gemaakt door een podoloog. Ze verminderen de belasting op de voet en kunnen een eventuele abnormale stand van de voet corrigeren. Daarnaast schrijft de arts een aantal oefeningen voor om de spieren in voet en de kuit te rekken en te versterken.
Indien pijnklachten blijven bestaan kan behandeling met cortisone overwogen worden. Cortisone werkt ontstekingsremmend. Shockwavetherapie vernietigt verkalkingen en helpt chronische ontstekingen genezen. Enkel bij zeer hardnekkige hielspoor, gepaard met hevige pijnen, wordt een operatie overwogen.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Hielspoorklachten ontstaan door een overbelasting van de voetzoolpees. Een overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan:
- Sporten met hoge belasting (hardlopen, volleybal, basketbal,…);
- voetafwijkingen (holle voeten, platvoeten);
- te korte spieren in de kuit of voet;
- verkeerd looppatroon;
- veel en lang staan (staand werk);
- overgewicht;
- verkeerd schoeisel:
- onvoldoende steun;
- geen demping.
- ouderdom.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- De pijn bij een ontsteking kan verminderen door de voet in ijswater te plaatsen of ijs te leggen op de pijnlijke plaats.
- Let op je gewicht. Hoe zwaarder je weegt, hoe groter de belasting op de hielen.
- In het beginstadium van hielspoor is rust de belangrijkste preventieve maatregel.
- Loop niet op blote voeten, dit vormt een zware belasting voor de hielen.
- Draag schoenen die voldoende steun geven en de voet goed omsluiten.
- Een afwijkende stand van de voeten kan vaak gecorrigeerd worden met steunzolen. Een podoloog kan daarbij helpen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
In de apotheek zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die, in combinatie met de andere maatregelen, je klachten kunnen verminderen. Het gaat hierbij om hielspoorkussentjes of -inleghakken die je in je schoenen draagt, die extra steun en drukvermindering voor je gewrichten voorzien. Vraag ernaar bij je apotheker.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
Raadpleeg bij vermoeden van hielspoor steeds een arts. Hoe langer je hier mee wacht, hoe ernstiger de gevolgen op lange termijn kunnen zijn.
Lees meer
Lees minder
Hielspoorklachten: algemeen
Bij hielspoorklachten
- Raadpleeg bij vermoeden van hielspoor steeds een arts. Hoe langer je hier mee wacht, hoe ernstiger de gevolgen op lange termijn kunnen zijn.
- In het beginstadium van hielspoor is rust de belangrijkste preventieve maatregel. Zeker wanneer klachten het gevolg zijn overmatig sporten. De intensiteit van de inspanning moet dan sterk verminderd worden. Je kunt eventueel tijdelijk kiezen voor minder belastende sporten zoals zwemmen of fietsen.
- De pijn bij een ontsteking kan verminderen door de voet in ijswater te plaatsen of ijs te leggen op de pijnlijke plaats.
Hielspoorklachten voorkomen
- Hoe meer lichaamsgewicht je met je meedraagt, hoe groter de belasting op de hielen. Streef een gezond gewicht na. Probeer af te vallen bij overgewicht.
- Bij het sporten:
- Bouw de intensiteit van de training geleidelijk aan op.
- Begin de training steeds met een goede warming-up.
- Draag goed passende sportschoenen met een schokdempende zool.
- Vermijd een harde ondergrond. Een zachte ondergrond (bos, gras) dempt meer.
- Vermijd snelle sprints en krachtig afzetten.
- Loop niet op blote voeten, dit vormt een zware belasting voor de hielen.
- Hielspoorklachten kunnen het gevolg zijn van een voetafwijking. Laat de stand van je voeten controleren door een podoloog. Steunzolen op maat verminderen de belasting op de voet en kunnen een eventuele abnormale stand van de voet corrigeren.
- Goede schoenen zijn erg belangrijk
- De schoen moet voldoende steun geven en de voet goed omsluiten.
- Schoenen hebben best een kleine hakverhoging. Dit verminderd de spanning op de pees en zorgt voor extra demping. Een hielkussen kan ook helpen.
- Vermijd starre schoenen waarvan de zool amper kan buigen zoals bijvoorbeeld veiligheidsschoenen.
Hielspoorklachten: oefeningen
Hielspoorklachten kunnen het gevolg zijn van te korte spieren in de kuit of voet. Met een aantal oefeningen kun je de spieren rekken en versterken. Te hard rekken kan de spieren of pees beschadigen en hielspoor verergeren. Overdrijf dus niet. Laat je eventueel begeleiden door een kinesist.
Enkele mogelijke oefeningen:
- Ga met je tenen op een trap of bankje staan. Laat de hielen rustig zakken totdat je rek voelt op de pees. Blijf zo enkele seconden staan. Kom terug omhoog en herhaal enkele keren.
- Ga op de grond zitten met één been naar voren gestrekt. Sla een doek om je tenen. Trek met beide handen de doek strak en trek de tenen naar achter. Herhaal enkele keren.
- Ga op een stoel zitten en plaats je ene been kruiselings over de knie van het andere been. Neem je tenen vast met je handen en trek naar achteren.
- Buig je ene been onder je lichaam en strek het andere been naar achter. Leun voorover, met uw handen tegen een muur. Je voeten staan plat op de grond. Oefen rek uit op de kuit van het gestrekte been.
- Ga op een stoel zitten en plaats je blote voeten op een handdoek. Trek de handdoek met de tenen naar je toe. Maak de oefening zwaarder door gewichtjes op de handdoek te leggen.
Lees minder
Lees meer